Miljardorder till Minelco

Statliga gruvbolaget LKAB:s dotterbolag Minelco kommer att tjäna stora pengar på gasledningen genom Östersjön. Det är klart efter att regeringen idag sagt ja till den omstridda ledningen.

-Ordern är värd omkring en miljard kronor. Det är den absolut största ordern för Minelco och lite av ett genombrott för oss på en marknad som knappt funnits förut, säger Markus Petäjäniemi, företagets vd, till TT.

Avtalet med Minelco förhandlades fram för ett år sedan, men det är först i och med att den svenska regeringen nu sagt ja som alla frågetecken kring avtalet rätats ut. Beskedet från regeringen togs emot med glädje hos Minelco.

-Absolut, säger Markus Petäjäniemi.

Finmalen, tung, järnmalm ska gjutas in i betongskalet som ska omge den långa gasledningen på havsbottnen.

Finmalen järnmalm är ungefär dubbelt så tung som vanlig sand. När pulvret gjuts in i gasledningens betongmantel kommer ledningen att röra sig mindre på havsbottnen, vilket minskar risken för skador.

Totalt ska Minelco under tre år leverera 1,5 miljoner ton finmalen magnetit (en sorts järnmalm) från Kirunagruvan.

-Det är ganska mycket. Det motsvarar mer än fem procent av en hel årsproduktion från LKAB, säger Markus Petäjäniemi.

Framställningen av den finmalda magnetiten ingår i LKAB:s normala produktion, och skapar inga nya jobb i Kiruna.

SR Norrbotten/TT

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista