Landstingets prioriteringar ska följas

Landstingets riktlinjer att riskgrupper ska prioriteras i vaccineringen mot svininfluensan gäller alla enheter i länet. Det säger chefen för hälso- och sjukvårdsenheten Gunnar Persson. Trots det väljer exempelvis Haparanda vårdcentral att vaccinera de svenska eleverna på Språkskolan, där en flicka dött.

Landstingets prioriteringar följer de nationella riktlinjerna, säger Gunnar Persson.

– Om man avviker från dem blir det en ganska besvärlig diskussion för landstinget att hantera totalt. Om man gör egna prioriteringar kan man snart inte göra några prioriteringar alls. Så vi utgår från att våra vårdcentraler följer den prioritering som landstinget lagt fast, säger Gunnar Persson.

Att exempelvis man i Haparanda väljer att vaccinera eleverna på Språkskolan, gör de rätt?

– Jag vet att de fattat det beslutet och jag har ingen avsikt att ändra på det, men i grunden ligger landstingets prioriteringar fast. Det vill säga att de medicinska riskgrupperna ska få sina två doser innan man mer allmänt börjar vaccinera länets befolkning. Då kommer barn att prioriteras, förklarar Gunnar Persson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista