LO samlar in pengar till bärplockare

De thailändska bärplockare som kom till Luleå och Överkalix efter att ha protesterat mot sina arbetsförhållanden i somras får ekonomisk hjälp av LO-distriktet i Norrbotten.

Under distriktets halvårsmöte i Älvsbyn i helgen genomförs en insamling.

Pengarna från insamlingen går sedan till bärplockarna via Thailändska föreningen i Luleå där Chitrawan Sandberg är ordförande. Det var hon som ringde till LO under en resa i Thailand och frågade om det fanns någon hjälp att få.

Chitrawan Sandberg har varit en månad i Thailand för att hälsa på och prata med bärplockarna. Många av dem har åkt till Thailand med stora skulder, som de alltså inte har fått hjälp med i hemlandet.

– Det är inga som bryr sig om dem, säger Chitrawan Sandberg.

Många har därför fastnat i Bangkok. I stället för att åka hem till sina byar försöker de arbeta ihop pengar i storstaden där flera bor under mycket dåliga förhållanden.

Ombudsmannen Anita Engström på LO i Norrbotten tror att en insamling på halvårsmötet kan ge ett bidrag till bärplockarna på åtminstone ett par 1000 kronor.

– Det kan bli en bra slant om man öppnar plånboken, säger hon.

Enligt Anita Engström kan det också bli början till fler insamlingar.

– Det finns två förbundsavdelningar som har nappat på det här, och de finns i Säffle och i Blekinge. Och den ena, pappersavdelningen, funderar på att ta upp det här i förbundsstyrelsen om de ska göra något större av det. Det tar de beslut om den 19 november. Så det kan bli så att det blir mycket större än bara i Norrbotten.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista