Riksväg 97 prioriteras högst

Riksväg 97 mellan Boden och Luleå bedöms som den absolut viktigaste prioriteringen. Det menar Länsstyrelsen i sin plan för väginvesteringar och trafiksäkerhetsåtgärder som presenterades på fredagen.

För snart ett år sedan fick Norrbotten 743 miljoner kronor till satsningar på infrastruktur. Pengarna ska fördelas under perioden 2010-2021. Regeringen gav i uppdrag till alla län att ta fram en plan på hur de pengarna skulle fördelas.

I dag presenterades planen och där har riksväg 97 mellan Luleå och Boden en hög prioritet.

– Framför allt sträckan Sävast- Boden. Det är en trafikfarlig väg, enligt Motormännen Sveriges fjärde farligaste, säger Jimmy Bystedt, handläggare på enheten för tillväxt och kommunikation.

I planen ingår även satsningar på järnvägen. Malmbanan ses som ett prioriterat område där man vill genomföra hastighetshöjande åtgärder. Likaså en första etapp av Norrbottniabanan som ska ligga utanför Umeå finns med. Den ska dock samfinansieras med Västerbottens län.

– Det vi vill göra tillsammans med Västerbotten är att uppgradera spåret, som är en mil, så att det kan användas i en framtida Norrbottniabana.

Norrbotten anses som ett av de mest investeringstunga områdena i Sverige. Det är stort, vägarna ligger glest och underhållet släpar efter. Därför hoppas man från Länsstyrelsens håll att regeringen ska tilldela Norrbotten mer pengar. Men det kan också bli en lägre tilldelning och då faller vissa delar bort.

– Naturligtvis konkurrerar vi med alla övriga län och regioner i landet. Men vi tycker att just riksväg 97 motiverar en högre tilldelning för Norrbotten, säger Jimmy Bystedt.

I februari- mars kommer regeringens besked på hur mycket pengar som tilldelas till de olika länen.

Ellika Nilsson, SR Norrbotten
ellika.nilsson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista