Anette Ölmbro, kammaråklagare i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Häktad för mordbrand - brände husvagn

Gällivare tingsrätt häktade i dag, fredag, en 19-årig man på sannolika skäl misstänkt för mordbrand. Han erkänner gärningarna men nekar till mordbrand.

-- För mordbrand är det så kallad obligatorisk häktning, och är det inte uppenbart att skäl till häktning saknas,så ska man förklaras häktad, säger kammaråklagare Anette Ölmbro som yrkade på att mannen skulle häktas.

Åklagaren ansåg också att det fanns risk för att 19-åringen skulle försvåra utredningen om han släpptes på fri fot.

– Det är främst i förhållande till medgärningsmän, både medgärningsman vad gäller mordbranden men också när det gäller det olaga hotet, säger hon.

Lägsta straffet för mordbrand är fängelse i två år. Det var i mitten av oktober i år som 19-åringen tillsammans med en 21-årig man hotade en man som bodde i en husvagn i en by utanför Kiruna.

Den hotade mannen tog det hela på allvar och vågade inte tillbringa natten i husvagnen. Under natten brändes husvagnen ner och 19-åringen och 21-åringen är misstänkta för mordbrand.

19-åringen är sedan tidigare misstänkt och häktad för flera fall av olaga hot, försök till rån och stöld och övergrepp i rättssak.

– Han erkänner de brott där han redan är häktad, han medger också att han ska vara fortsatt häktad. Han erkänner att han har eldat upp den här husvagnen, men vill att det ska rubriceras som skadegörelse inte som mordbrand. Och han erkänner stöld också ur denna husvagn men han förnekar det olaga hotet, säger kammaråklagare Anette Ölmbro.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista