Premiär för Pluggerian

På fredagen invigde författaren Åsa Larsson Pluggerian på gymnasiet Hjalmar Lundbohmskolan i Kiruna. Idén kommer från personalen på skolan som tyckte att man borde ge alla elever bättre tillgång till studiero och lärare under skoldagen.

 Invigde gjorde författaren Åsa Larsson, som själv en gång gått på Hjalmar Lundbohmsskolan.

- Jag tycker det är en utmärkt idé. Att man försöker skapa en miljö för fokus och koncentration tycker jag är väldigt bra, säger Åsa Larsson.

Åsa Larsson säger at hon själv hade svårt att hitta ro när hon gick på gymnasiet.

- Jag sköt upp mitt pluggande hela tiden.

Idén om en Pluggeria kom från peronalen själva berättar bibliotikarien Margareta Raattamaa.

- Det pågick läxhjälp och mattestuga på olika håll här på skolan, men det var inte alltid eleverna visste var de fanns och för vem det var. Då började jag och många med mig fundera på att samordna de här verksamheterna och biblioteket måste ju vara det ultimata stället och det ligger ju också mitt i skolan, säger Margareta Raattamaa.

På Hjalmar Lundbohmsskolan går drygt 1 000 elever och på raster och håltimmar kan det vara svårt att hitta en plats där det går att plugga.

Men den platsen hoppas man nu ha skapat när biblioteket blivit en Pluggeria. Där finns förutom bibliotek också tysta studierum, presentationslabb, datorer och en studio. Men viktigast av allt är kanske att det hela tiden, förutom bibliotikarien, finns lärare som är schemalagda i Pluggerian. De ska finnas där för att kunna stötta eleverna i deras studier.

Anna Engwall är specialpedagog och är i bland schemalagd i Pluggerian.

- Vi kan ge dem möjlighet att komma och träna på sina redovisningar i presentationslabbet, boka tid vid en dator eller bara komma och bolla sina idéer när de har kört fast. De kan behöva förbereda sig för nationella prov och då kan eleverna få någon att resonera med, säger Anna Engwall.

Pluggerian har smygstartat en tid före invigningen och Emma Lindgren och Katarina Korhonen som går tredje året på gymnasiet, går gärna dit. Förut var det svårt att hitta någonstans att plugga när man hade en håltimme, säger Emma.

- Då satt vi mest utanför skåpet och i sofforna och pluggade.

Vad är det som är bra med det här stället?

- Det är bra att det finns lärare här om man behöver hjälp och det är lungt och tyst att sitta här, säger Katarina Korhonen.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten.
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista