Akademisk fest

Årets festligaste akademiska högtid hålls på lördag i Aula Aurora på Luleå tekniska universitet.

63 doktorer ska promoveras, få sina diplom och hattar och fyra av dem är hedersdoktorer. Nye rektor Johan Sterte välkomnas till universitetet och en stor bankett med fyrverkerier hålls senare på lördagskvällen.

- Det hela börjar med en procession. Doktorerna tågar in i bokstavsordning faktiskt, säger ceremonimästaren för promotions- och installationshögtiden Birgitta Olovsson och ler.

Hon tror att intåget i Aula Aurora på universitetscampus kommer att bli en fin musikupplevelse med universitets egna musikstudenter från Piteå.

- Hedersdoktorerna får både hatt och ring och diplom och våra doktorer får hatt och diplom, ringarna får de köpa själva om de vill.

Kvällen avslutas med en stor bankett för 480 personer i högtidsdräkt i restaurangen STUK på LTU-området. Trerättersmiddag, med dans till ett rockband med 60-talsstuk och universitetets egna pyrotekniska förenings fyrverkeri.

Inger Marklund SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista