Sen skidpremiär på Dundret

Installationen av Dundrets nya snökanonsystem försenar skidpremiären i backarna.

Leveransen är fördröjd och nu gör även det blida vädret med flera plusgrader att ingen snö kan tillverkas.

- Vi har en totalleverantör av hela investeringen och de har blivit försenade. Vi har i avtalet att det skulle ha varit klart till 31 oktober, men tyvärr är det inte så, säger Ingela Emmoth vd för Dundretanläggningen.

Backarna i Kåbdalis och Kiruna öppnade för ett par veckor sedan. Men här på Dundret står liftarna stilla.

- Vi vill och vi ska vara med nästa år, när det här är klart och inför nästa säsong. Får vi samma väderförhållanden som det här året nästa säsong, så kan vi också starta backarna i mitten av oktober. Och det är naturligtvis vår målsättning att vara en utav de första, definitivt, säger hon.

Dundret har investerat tio miljoner kronor i ett nytt vatten- och snökanonsystem och ny belysning i pisterna. I och med detta skulle vattenledningarna bytas och då fattades ett tillstånd för detta, som nu har beviljats av länsstyrelsen.

- Det beslutet har kommit nu och det har funnits annat jobb att göra för de här entreprenörerna så på ett sätt är inte det orsaken till förseningen, det kan man inte säga, menar hon.

Enligt Ingela Emmoth är bokningsläget inför säsongen bra. Men Dundret har gått miste om elitskidåkarna som vill börja träna så tidigt som möjligt på säsongen.

- Det är jätteviktigt och det är något vi kommer att jobba med under den här säsongen att marknadsföra Dundret inför nästkommande säsong, säger Ingela Emmoth.

Backarna på Dundret planeras att kunna öppnas om två till tre veckor.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista