Ann-Catrine Westerberg, områdeschef Stadsbiblioteket i Luleå. Foto: SR Norrbotten

Öppet landskap minimerar stölder på biblioteket

Vissa bibliotek i landet har problem med att besökare river ut sidorna ur tidskrifter och böcker, eller stjäl dem. I Luleå hade stadsbiblioteket tidigare samma problem, men efter flytten till Kulturens hus har det blivit bättre, enligt områdeschef Ann-Catrine Westerberg.

– Det är så öppet här att det är svårare för besökare att gömma sig eller smussla med någon bok eller tidskrift, säger hon.

Stadsbiblioteket hade tidigare samma problem som en del bibliotek i andra delar av landet, nämligen att besökare rev ur recept, korsord eller helt enkelt stal vissa tidskrifter och böcker.

För att minska risken för stölder och skadegörelse förvarade bibliotekspersonalen ett tag åtråvärda tidskrifter bakom disken för att ha bättre koll på vilka som lånade dem. Något som alltså inte behövs längre efter flytten till större och öppnare lokaler i Kulturens hus.

– Jag har inte heller hört att några andra bibliotek i Luleå skulle ha några större problem med det här, säger områdeschef Ann-Catrine Westerberg.

Problemet med skadegörelse och stölder av attraktiva tidskrifter är så stort på vissa bibliotek på andra håll i landet, tex i Sundsvall, att biblioteken där överväger att säga upp prenumerationerna.

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".