Nils-Göran Strömbäck. Foto: Reine Sundkvist SR Norrbotten

Hemvärnet görs om

Hemvärnet behöver rekrytera ny personal till sin verksamhet runt om i landet. För att underlätta rekryteringen kommer den ekonomiska ersättningen att höjas markant.

Men även förutsättningarna för övningarna kommer att förändras:

– I stället för att öva ett par timmar utspridda under mängder av dagar under ett år, så kommer övningarna att göras bort under en vecka, säger Nils-Göran Strömbäck, kapten vid Gränsjägarbataljonen.

Idag gör en hemvärnsman 20 timmar, ett befäl gör 40 timmar och insatsplutonen gör 60 timmar. Timmar som nu ska göras bort under en och samma vecka.

Även ersättningen för den som övar kommer att höjas markant. Den som går med i Hemvärnet och är med på övningar, ska inte förlora på det ekonomiskt.

– Jag tror att det här kommer att göra att det blir lättare att rekrytera folk till Hemvärnet. Som det är idag så kan en skiftarbetare förlora på att vara med i Hemvärnet. Men med bättre ersättning och samlade övningar så borde det bli lättare att få folk till den här verksamheten, säger Nils-Göran Strömbäck.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".