Anna-Karin Andersson och Britta Osterman på apoteket Humlan i Luleå, som nu blir KF-ägt. Foto: Inger Marklund

21 apotek i länet har fått nya ägare

I dag sålde statliga Apoteket AB ut 21 apotek i Norrbotten. Apotek Hjärtat blir den största aktören av företagen på Sverigemarknaden och de har köpt upp åtta Norrbottensapotek. KF-ägda Kronans droghandel är också en stor ägare och har köpt åtta apotek i länet.

Kvar i statens ägo blir 16 apotek i Norrbotten.

Just nu förhandlas det om de övriga fem apoteken som tillhör ett småföretagarkluster i Norrbotten. Prislappen är inte riktigt klar än.

Det totala försäljningspriset för alla apotek som säljs i Sverige uppgår till cirka 5,9 miljarder kronor och det är pengar som hamnar i statskassan.

I Luleå är det apoteket Humlan på Bergnäset som har köpts upp av KF Kronans droghandel. Ett ägarskifte som välkomnas av personalen på Humlan.

Apotekschef är Britta Osterman:

- Vi är glada, det känns tryggt att ha KF och Kronans Droghandel bakom oss. Kronans droghandel är vår grossist sedan länge. Det är ett gammalt anrikt företag, säger hon.

Hon berättar att alla anställda tillfrågades om de ville följa med till nya företaget. Ingen sägs upp.

Anna-Karin Andersson arbetar fackligt på Humlan för Sveriges Farmaceutförbund:

- Alla anställda här går över i nya företaget, säger hon. Det kommer att bli fler aktörer på marknaden och fler arbetstillfällen för farmaceuterna. Vi känner oss trygga för att jobben ska finnas kvar. Det kommer att bli fler apotek och bättre öppethållanden för kunderna också, tillägger Anna-Karin Andersson

Sexton apotek i Norrbotten blir alltså kvar i statliga Apoteket AB:s ägo.

 Här är de apotek som nu säljs i Norrbotten:

 Apotek Hjärtat, som ägs av riskkapitalbolaget Altor har köpt:

Apoteket Björkskatan Luleå, Skeppet Luleå, Örnen Luleå, Pärlan Älvsbyn, Apoteken Trasten och Lärkan Piteå, Renen Kiruna och Apoteket Vittangi.

KF-ägda Kronans droghandel har köpt:

Apoteket Humlan Bergnäset Luleå, Myggan Arjeplog, Polstjärnan Arvidsjaur, Polstjärnan Malmberget, Diamanten Gällivare, Hjortronet Haparanda, Myran Norrfjärden och Falken Piteå.

Kvar i ett småföretagarkluster av apotek som är under försäljningsprocess är:

Apoteket Kronan Kalix, Älgen Gällivare, Akkjan Jokkmokk, Lavskrikan Boden och Tärnan Luleå.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".