Kö till vaccinering i Kyrkans hus i Luleå.

För stora risker att vaccinera i skolorna

Systemet för vaccineringen mot svininfluensan får kritik i kön utanför Kyrkans hus i Luleå. På vissa håll erbjuds vaccination i skolorna, vilket många föräldrar anser vara ett bättre alternativ än kösystemet på ett ställe i kommunen. ”För stora risker”, anser ansvarig i Luleå.

– Det här är värdelöst. Det går ju bort en massa arbetstimmar för att stå här. Folk kommer att strunta i att vaccinera sig för det kräver för mycket, säger Anders Isaksson som kunnat ta sig från jobbet för att vaccinera sina barn.

– Barnen som går i skola kunde ha fått det genom skolhälsovården, precis som för övrig vaccination, säger Sara Haraldsson.

Men hennes förslag stoppas dock av anvarig för skolsjukvården i Luleå, Lis-Marie Larsson-Malmquist. Totalt ska 10 000 barn vaccineras i kommunen, men att göra det i skolorna medför för stora risker, menar hon.

– Vi har ingen syrgas, och på många ställen inte britsar. Läkare har vi bara tillgång till en dag i veckan, säger hon.

– Jag kan förstå att föräldrar blir frustrerade över att få köa, men nu är det ju så att vaccinet är begränsat och det är många som vill ha det. Så tyvärr är det något vi måste kunna hantera.

Finns det inte en risk att många barn inte får sitt vaccin?

– Det borde inte vara så stora svårigheter. Det finns bussar, och Kyrkans hus ligger ganska centralt. De kommer dessutom att ha öppet till 19.

Luleå är ju den kommun som har flest barn i Norrbotten, hur rimligt är det att samla alla dessa på ett och samma ställe?

– Det beslutat har inte jag tagit, så det får du fråga någon annan, säger Lis-Marie Larsson-Malmquist.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Reine Sundkvist, SR Norrbotten
reine.sundkvist@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".