En död havsöring lossas ur ett beslagtaget nät. Foto: Länsstyrelsen.

Rekordbeslag av olagliga nät

Länsstyrelsens fisketillsyn har upptäckt ett omfattande olagligt fiske. I kustområdet kring Kalix beslagtogs totalt närmare två kilometer utlagda nät. Samtidigt beslagtog Kustbevakningen ytterligare 23 nät i andra delar av skärgården.

– Omfattningen av fisket och sättet det bedrivs på tyder på att det är ett förtäckt kommersiellt fiske som bedrivs, säger Dan Blomkvist, fiskekonsulent vid länsstyrelsen.

Förutom vanliga nät med en längd av 30 meter har även ett antal specialbyggda nät med längder mellan 200-400 meter beslagtagits.

– Det här är inte frågan om något fritidsfiske eller husbehovsfiske utan det är ett fiske som bedrivs i yrkesmässig skala av personer som inte har rätt att göra det. Fisken säljs förmodligen svart och förutom att det skadar fiskbestånden så innebär det en illojal konkurrens mot det lagliga yrkesfisket. Det kastar också en skugga över de som bedriver ett lagligt husbehovsfiske, säger fiskekonsulent Dan Blomkvist.

Sedan hösten 2006 är det förbjudet att lägga nät på grundare vatten än tre meter enligt gällande sjökort, under våren (1 april-10 juni) och under hösten (1 oktober-31 december). De skärpta reglerna för nätfisket har kommit till främst för att skydda den utrotningshotade havsöringen.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".