1 av 2
90 jobb hotas vid Gällivare Photo Voltaic, GPV, i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten
2 av 2
Owe Linton styrelseordförande och Michael Cederborg vd i GPV, Gällivare Photo Voltaic. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

90 jobb hotade

90 arbetstillfällen är hotade i Gällivare när, solcellsföretaget, GPV, Gällivare Photo Voltaic, ansöker om rekonstruktion hos tingsrätten i Göteborg. Lönsamheten har försämrats och Danske bank har stoppat bolagets krediter.

- Moderbolaget Boreinvest AB har inte levt upp till de villkor som har funnits i bankavtalen, säger Owe Linton styrelseordförande i Gällivare Photo Voltaic.

Efter samtal med banken har bolaget fått anstånd med sina betalningar, men krediterna är stoppade. Hela styrelsen lämnar nu sina uppdrag med omedelbar verkan. Nu kommer tingsrätten att utse en rekonstruktör av företaget.

90 arbetstillfällen i Gällivare är hotade. Men rekonstruktionen i sig betyder inga varsel ännu.

- Anställningarna fortsätter precis som vanligt. Vad som händer i samband med rekonstruktionen är att de går på lönegaranti istället för vanlig lön. Eftersom bolaget inte har något rörelsekapital och inte kan betala lönerna själva. Ingen blir uppsagd i det här läget, rekonstruktionen triggar inga uppsägningar i sig, uppger Owe Linton.

Under sensommaren och hösten har produktionen ökat i företaget.  Men det finns inget kapital att köpa in material för.

- Det här är lite av moment 22. Vi har haft en väldigt trög start på året när det var "hela havet stormar". Men nu under sensommaren och hösten så har vi full beläggning. Vi gick ju ut så sent som i augusti och lade ett varsel och det har vi faktiskt fått skjuta på. Så den produktionsplan som varit lagd till nu och ligger fram till årsskiftet är full beläggning just nu idag säger Michael Cederborg vd i GPV.

Trots situationen så ser Owe Linton positivt på framtiden för bolaget.

- Nu ser vi nya affärsmöjligheter framför oss och så ser vi en tillfriskning på marknaden rent generellt. Och det kommer naturligtvis att hjälpa rekonstruktören att göra bedömningar i rätt riktning, vilket vi hoppas mycket på säger Owe Linton.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".