Två regioner i Norrland.

Nej till storregion

Kammarkollegiet säger nej till ansökningarna om att få bilda en storregion i Norrland. Kammarkollegiet anser att frågan bör utredas ytterligare, det framgår av de yttrande som lämnas till regeringen idag.

De fyra landstingen i Norrland har ansökt hos regeringen om att få gå samman till en eller två regionkommuner. Regeringen gav tidigare i år Kammarkollegiet i uppdrag att utreda förutsättningarna för att bilda regionkommuner enligt landstingens önskemål.

Kammarkollegiet konstaterar att det har förts fram flera alternativa indelningar när det gäller regionbildningen i Norrland. Landstingen är sinsemellan inte eniga om vilken lösning som är till bestående fördel för samtliga inblandade. Även kommunerna är oense om det ska bildas en eller två regionkommuner och hur gränserna ska se ut.

Kammarkollegiets främsta invändning mot ansökningarna är att det inte finns någon enighet om hur regionkommunerna ska se ut geografiskt. Flera landsting och kommuner i Norrland har föreslagit att denna oenighet ska lösas genom att gränsen efter hand kan justeras.

Kammarkollegiet anser inte att det är möjligt att ändra indelningen på så osäkra grunder. Enligt lag får indelningen i landsting bara ändras om ändringen är till bestående fördel för de landsting som berörs. Kollegiet anser därför att det måste tas ett helhetsgrepp där gränserna för regionkommunerna dras så att indelningen blir till fördel för samtliga regioner.

I en stor region kan möjligheten att delta i det politiska arbetet försvåras och avstånden blir längre mellan medborgare och folkvalda. Demokratiaspekten är viktig och måste också beaktas i det fortsatta arbetet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".