1 av 2
Ola Leander, klubbordförande på Eniro och facklig förhandlare, Unionen. Foto: Helene Alm/SR Norrbotten.
2 av 2
Pia Tjäder, personalchef för Eniros Sverigeverksamhet. <br>Foto: Helene Alm/SR Norrbotten.

45 jobb försvinner i Luleå

En epok går i graven när Eniro 118 118 lägger ner sitt kontor med 45 tillsvidareanställda i Luleå. Idag informerades personalen och chockades av beskedet.

Ingen av de anställda ville uttala sig, utan hänvisade till klubbordföranden och förhandlaren från Unionen, Ola Leander, som säger så här om stämningen idag:

- Det har varit väldigt tungt. Det här är ju trotjänare. Vi är ett av Luleås äldsta företag, vi är ju över 100 år, säger Ola Leander. Folk har varit ledsna, några stänger bara av, några har gått hem för ingen behöver arbeta idag, men det kommer att kännas än mer konstigt i morgon när allt ska vara som vanligt igen, säger han.

Eniro 118 118 koncentrerar nu sin telefonistverksamhet till fyra orter i landet, Östersund, Sundsvall, Norrköping och Kristianstad.

I Luleå arbetar 73 personer. 45 är fast anställda och samtliga erbjuds arbete på någon dessa orter.

Orsaken till nedläggningen är att folk inte längre ringer till 118118 lika mycket utan söker information via Internet.

- Våra kunder har ett ändrat sökbeteende. Man söker och googlar i stället för att ringa till oss, säger Pia Tjäder, personalchef för Eniros Sverigeverksamhet.

Eniro går med vinst, men ska samtidigt göra stora besparingar. Det hade blivit för dyrt att ha Luleå som en av de fyra huvudorterna.

-Vi har stött och blött det här och vad som har varit avgörande är att Luleå bara har 118 118- tjänst och den är lättare att slussa till en annan ort. Skulle vi lägga ner i någon annan större ort måste vi flytta andra affärer och det är mer komplicerat och kostar mer pengar, säger Pia Tjäder.

Ola Leander vid facket Unionen säger att man ville behålla Luleåkontoret och de har även haft en arbetstagarkonsult inne.

-Det har varit neddragningar allt eftersom och Luleå har klarat sig ganska länge och var ett av de sista sex kontoren. Men på de andra orterna har man fler tjänster. Vi var minst av de som var kvar.

Förutom Luleå stängs också Eniros kontor i Borås.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".