Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/

Norrbottens kustfåglar inventerade

Publicerat tisdag 10 november 2009 kl 14.09
I Norrbottens skärgård finns hela 67 procent av Sveriges dvärgmåsar. Foto: Jörgen Wiklund/N.

Kustfågelbestånden i Norrbotten har för första gången inventerats. Den omfattande inventeringen sträcker sig över hela skärgården från Piteå i söder till Haparanda i norr.

Inventeringen utfördes under 2007 och 2008 inom ramen för länsstyrelsens miljöövervakning.

Resultaten från kustfågelinventeringen presenteras nu i en rapport från Länsstyrelsen.

Bland annat har inventerarna registrerat häckande fåglar på mer än 1350 öar. En viktig förklaring till det rika fågellivet i den norrbottniska skärgården är landhöjningen. Den bidrar till en relativt snabb nybildning av skär som är lämpliga som häckningslokaler.

En av inventeringens stora överraskningar var det för Sverige unikt stora beståndet av dvärgmås.

– Hela 67 procent av det kända svenska totalbeståndet av dvärgmås finns i Norrbotten, säger Thomas Sundström, en av ornitologerna som varit med och inventerat.

Resultatet från inventeringen är dels underlag för en översyn av fågelskyddsområden, dels viktigt för bland annat ärenden som berör planering i skärgården samt för uppföljning av skyddade områden.

Med start 2010 kommer Länsstyrelsen i Norrbotten att - tillsammans med Västerbottens, Västernorrlands och Gävleborgs län - följa kustfåglarna med samma metodik.

Kustfåglar bedöms vara en bra indikator på miljötillståndet och den biologiska mångfalden i kust- och skärgårdslandskapet. Med hjälp av att följa kustfåglarnas utveckling kan eventuella, oroväckande tendenser upptäckas i tid. Länsstyrelsen bedriver även två andra miljöövervakningsprogram där man följer fågellivet dels i hela landskapet, dels i jordbrukslandskapet.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".