Kjell Hjelm regionchef för Företagarna i Norrbotten Foto: Inger Marklund

Det ser ljust ut för länets företag

Norrbotten ligger i topp i landet när det gäller förväntad orderingång till småföretagen för 2010. Det visar den småföretagarbarometer som 180 företagare svarat på. Hela 70 procent av företagarna anser att det finns goda expansionsutsikter.

- Vi ser ett klart trendbrott här i höst och det ser betydligt ljusare ut för småföretagen, säger Kjell Hjelm regionchef för Företagarna i Norrbotten.

Det började vända redan i våras då skogsindustrin gick svagt uppåt och nu är det tjänstesektorns tur.

- De småföretag som har satsat på nya marknader, ofta en nödvändighet på grund av konjunktursvackan, har klarat sig bra den senaste tiden. De har ju flera ben att stå på, säger Kjell Hjelm.

Sysselsättningstillväxten i länet är fortfarande negativ, men det kommer att lätta under nästa år, spår Kjell Hjelm:

- Det är i de små företagen anställningarna kommer först. De stora industrierna effektiviserar och det tar längre tid för dem att få upp startsträckan för nya anställningar, säger han.

Det främsta tillväxthindret för småföretagen uppges vara en alltför svag efterfrågan. Kunderna måste komma tillbaka och det tar tid. Under senaste halvåret har 25 procent av de tillfrågade företagarna upplevt lividitetsproblem. Den främsta anledningen är sena betalningar från kunder.

- Lagren är tomma för de flesta företag nu, säger Kjell Hjelm, Företagarna Norrbotten.

Därför har jag en innerlig förhoppning nu är man bygger upp nya lager och expanderar. Jag vill att det finansiella systemet, ska stå på deras sida, avslutar Kjell Hjelm.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".