Foto: Pontus Lundahl/Scanpix.

Medicinerna minskar i äldreomsorgen

Aktiviteter, maten och alltför många byten av personal. Det är där äldreomsorgen i landet brister idag, visar rapporten Öppna jämförelser från Sveriges kommuner och landsting, SKL. Men användandet av läkemedel miniskar.

Rapporten visar också att andelen äldre personer över 80 år som får tio eller fler läkemedel har minskat från 14 procent 2007, till 12 procent 2008.

Helene Buhr på äldreboendet Åcenter i Boden känner igen sig. Där har både sköterskor och läkare jobbat aktivt i ett projekt för att minska medicineringen.

– Man ger inte värktabletter som inte behövs. Man ger inte sömntabletter som inte behövs. Utan man ser till behovet, säger hon.

Varje år satsar Sveriges kommuner tillsammans ungefär 90 miljarder kronor på äldrevården, vilket är en av de största posterna i deras budgetar.

Och när det gäller hur mycket pengar som kommunerna lägger på äldre sticker Kiruna ut.

Det är den kommun i landet i SKL:s undersökning som förra året överskred standardkostnaden för äldreomsorg mest av alla, med hela 72 procent.

Men samtidgt visar SKL:s rapport att mer satsade pengar inte automatiskt hänger ihop med hur nöjda de äldre är med omsorgen. Det handlar mer om HUR pengarna används.

Håkan Sörman som är vd på SKL pekar till exempel på att många äldre klagar på maten runt om på äldreboendena i landet.

– Och det är en väldigt viktig fråga. Vi jobbar från SKL:s sida med att hitta olika sätt att stimulera till bättre och mer njutningsfylld mat, säger han.

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".