Samisk satsning på jämställdhet

Redan nästa år kan det bli aktuellt med en jämställdhetshandläggare på Sametinget. Tillsammans med jämställdhetsminister Nyamko Sabuni har Sametingets ordförande Sara Larsson diskuterat hur jämställdhetsarbetet ska utvecklas.

– Vi har föreslagit till ministern att få förstärkning ekonomiskt. Syftet är att nå ut med jämställdhetsarbetet på gräsrotsnivå till föreningar, organisationer och samebyar. För att kunna göra det måste Sametinget själv intensifiera arbetet. Och det behöver finnas medel för dem som vill jobba med jämställdhet på lokalplan.

– Vi har också föreslagit att genom en förstärkning på jämstälhetsarbetet så kan vi också öka samarbetet mellan samer i Sverige, Norge, Finland och Ryssland.

Sametingets kanslichef Ulla Barrok Sunna säger man har diskuterat finansiering av en jämställdhetshandläggare på Sametinget med integration och jämstäldhetsminister Nyamko Sabuni. Detta för att få kraft att genomföra det fortsatta jämställdhetsarbetet .

– Det är ju lätt att det blir ett sidospår den här jämställdhetsfrågan, därför behöver vi ha en tjänst som jobbar med de här frågorna långsiktigt.

Hur ska den finansieras?

– Det får vi diskutera med anslagsgivaren.

Har ni haft några sådana samtal nu?

– Ja det har vi haft och vi tror nog att vi fick förståelse för det.

När kan man hoppas på att den tjänsten utlyses?

– Nästa år.

Sameradion har sökt Nyamko Sabuni men inte lyckats få svar om Sametinget får pengar till ny jämställdhetshandläggare.

Anna-Maria Ahlén, SR Sameradion

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".