Håkan Karlsson, länspolismästare i Norrbotten. Foto: SR Norrbotten.

Fler poliser i glesbygden

Polisbemanningen i glesbygdskommunerna ska prioriteras. Genom bland annat samlokalisering ska bemanningen stärkas. Det säger länspolismästaren Håkan Karlsson, som besökte Pajala i dag.

--För mig är det viktigt att vi har poliser i hela länet i varje kommun och har god tillgång till polispatruller i hela länet och jag tycker att den utvecklingen ser mycklet positiv ut.

Vad innebär det konkret för en kommun som Pajala?

--Det innebär att vi har en bra polisnumerär i Pajala som kan föra dialogen direkt med Pajala kommun och se till vilka frågor som är viktiga för kommunen. Sen ska vi från polisens håll se till att det tillförs ytterliga resurser t ex vid Pajala marknad eller andra händelser.

En bra numerär, vad är det?

--Jag vill inte fastna i nån särskild siffra, det kommer att förändras över tid. Det ska vara så att vi klarar en bra polisiär nivå över hela länet.

--Samarbetet med Finland, man skulle kunna nyttja resurserna tillsammans?

--Vi skulle kunna göra mycket tillsammans med finsk polis och vi driver frågan hårt mot justitedepartementet och mot rikspolischefen och frågan ligger just nu för en utredning som ska komma med en rapport 31.12. 2010. Det kan tyckas långt bort, men allt tyder på att frågan om svenskt polissamarbete kommer att utvecklas till en ny lagsstiftning, men att det kommer att ta några år.

Lasse Malmström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".