Stig Eriksson (V) ledamot i kommunstyrelsen i Gällivare. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

Han förespråkar dialog

Enligt den miljöhälsoenkät som gjorts bland invånarna i Malmberget så är förtroendet för myndigheter och företag dåligt.  Något som Stig Eriksson (V) ledamot i kommunstyrelsen i Gällivare ser allvarligt på.

- Det har varit en massa olika förslag på vad som ska hända för de boende i de här områdena, jag tror att det har påverkat väldigt mycket. Jag tror att det är den främsta grunden, det är den långdragna processen. Det är naturligtvis väldigt olyckligt att människor upplever att man inte har förtroende, säger han.

Miljöhälsoenkäten gjordes av Umeå universitet på uppdrag av miljödomstolen.

Hus har flyttats i Malmberget sedan 1960-talet för att gruvdriften behöver mer utrymme. Men de senaste åren har förändringarna blivit större och husen som flyttas fler.

Förtroendefrågan tror Stig Eriksson går att förbättra med dialog och att få invånarna delaktiga i processen och komma på de möten som hålls.

- Men det som är det absolut viktigaste framöver är att det här får någon form av en tidsaxel. Ett planeringsunderlag som gör att man kan ta det steg för steg på ett ordnat sätt för människornas skull, menar han.

Visionsarbetet nya Gällivare har påbörjats och här tror Stig Eriksson att det är viktigt att få människor delaktiga för att öka deras förtroende.

- Alla delar kring uppbyggnaden av nya Gällivare, som direkt berör Malmberget, idag är det nog så att man upplever att man inte möts när man borde mötas, säger Stig Eriksson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".