Samiska teatern räddad

Efter att ha befunnit sig på konkursens rand i våras, är det ekonomiska läget nu under kontroll för den samiska teatern i Kiruna. Och nu satsar teatern för fullt inför nästa år. Nyproduktion av teaterföreställningar och nyanställning av producent är en del av satsningarna.

- Vi har en ganska omfattande plan och det första vi börjar producera i januari är ett litet program för besöksnäringen, säger Lena Engqvist Forslund chef på Giron sámi teáhter.

Det var i våras som teaterstyrelsen konstaterade att det ekonomiska läget för teatern var ansträngd. Anledningen till det var att budgeten för 2008 överskreds med över en miljon. Teatern gjorde fler föreställningar än de hade råd med och stod under en tid utan chef.

Konkurshotet låg över teatern och man vädjade till sametinget, kulturrådet och kulturdepartementet om extrapengar för att överleva. Det gick inte att spara pengar på att säga upp befintlig personal eftersom de gick på speciella kontrakt. Och i sin jakt att försöka tjäna in lite pengar bjöd teatern ut konstverken i lokalerna i Kiruna till försäljning.

Men nu har teatern lyckats få ekonomin i balans utan att behöva sälja konstverken. Bland annat så har de sparat in på allt ifrån telefon- och kopieringskostnader, personalkostnader genom att inte göra några nya produktioner. De har heller inte turnerat, utan istället haft lunchteaterföreställningar på Folkets Hus i Kiruna.

- Precis som man gör med vilket företag som helst som är på obestånd så måste man ju dra ner på kostnaderna och se över hela systemet, säger Lena Engqvist Forslund.

Men från årsskiftet så får teatern nya pengar, 6,5 miljoner kronor och chefen för teatern ser ljust på framtiden:

- Jag tycker framtiden ser mycket intressant ut, det finns ett stort intresse för samisk teater,  säger Lena Engqvist Forslund.

Kristna Nutti, SR Sameradion
kristina.nutti@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".