Renkatastrof svårt miljöskyddsärende

Det är en makaber syn för hårt prövade renskötare som i ett dygn kämpat hårt för att bärga hundratals renar som drunknat när de gått igenom isen. Katastrofen med alla döda renkroppar har även blivit ett besvärligt miljöskyddsärende.

Hundratals döda renkroppar ligger i långa rader längs stranden på den istäckta sjön Kutjaure. Detta efter att Sirgessameby igår skulle flytta en rengjord över sjön Kutjaure när isen brast. 

Om det varit vilda djur som älgar hade kropparna kunnat ligga kvar, men renen betraktas av lagstiftningen som tamdjur och då måste kropparnas tas om hand. En sådan här katastrof har lagstiftningen inte kunnat förutse, uppger Karin Börjesson på krisenheten vid länsstyrelsen i Norrbotten till TT.

Det går ju inte att frakta bort renkadavren till en destruktionsanläggning eftersom de ligger väldigt oländigt till i vildmarken. Det går ju inte heller att gräva ner dem. Även om det är olämpligt att bränna alla kadaver med tanke på kollisionen med de miljöintressen som omgärdar de nationalparker som finns i området, så verkar det trots allt vara den rimligaste lösningen, säger enhetschef Karin Molander på Jordbruksverket.

Samebyn beräknar att minst 200 djur har dött, men det kan vara betydligt fler eftersom alla döda renar inte kunnat bärgas.

SR Norrbotten/TT.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".