Länsstyrelsen i Luleå

Försäljare av åtelkameror ljuger

Försäljare som säljer den typ av kameror som jägare sätter ut vid jakt för att kunna kolla om det finns vilt i trakten, ljuger om kameraövervakningslagen. För att få sätta upp sådana här så kallade åtelkameror i skogen krävs idag tillstånd från länsstyrelsen. Något som flera av de nätförsäljare vi pratade med tillbakavisar när vi försökte handla en kamera.

– Ska man sätta upp den vid en åtel i skogen så behövs det inget särskilt tillstånd för det, säger en försäljare.

Men jag har ju tänkt att ha den i skogen alltså?

– Nej det behövs inget tillstånd för det.

 Nej jag har aldrig hört någon som sökt tillstånd, det beror väl på var du har dom. Jag har aldrig sökt något tillstånd själv, säger en annan försäljare.

För övervakningskameror ute i skogen är det precis som för kameror på allmän plats i stadsmiljö. Tillstånd från länsstyrelsen krävs.

Men länsstyrelserna får inte in några ansökningar. Och i veckan åtalades en jägare i Hässleholm för att han haft en åtelkamera uppe i skogen. Alltså satt upp den intill ett lockbete för att sen kunna kolla av kameran och se vilka djur som rört sig just där.

Visserligen bedömdes brottet som ringa eftersom risken för integritetskränkning sågs som liten. Men i liknande fall har jägare i år dömts till böter, och som mest kan fängelse i ett år bli aktuellt. Fast det är inget som kameraförsäljarna nämner, och affärerna går bra.

– Ja då det snurrar på hela tiden, det går väl en 20-30 i veckan.

Ekot har tidigare rapporterat om olagliga kameror vid vildsvinsjakt. Och Maria Lejon på Länsstyrelsen i Norrbotten är upprörd över sättet försäljarna informerar på.

– Jag tror att det skulle finnas fler som vill ha sådana här undantag och risken är att vi får en lag som bara är full av undantag. Och hur ska man då kunna tillämpa den i någons slags tillsyn, säger hon.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se

Nils Eklund, Ekot
nils.eklund@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".