Sista skadade soldaten på väg hem

Den sista svårt skadade svenska soldaten i Afghanistan, en 30-åring från Luleå, är på väg till Sverige.

– Den fjärde och sista av de allvarligt skadade soldaterna flygs just nu hem från Afghanistan. Han är i luften nu. Ombord på ambulansflyget finns också medicinsk personal, säger Veronica Sandström, informatör på Försvarsmakten.

Innebär det att hans tillstånd han blivit bättre?

– Tillståndet har under natten stabiliserats så pass mycket att det går att flytta honom från fältsjukhuset där han vårdats, men läget är fortfarande väldigt allvarligt, svarar Veronica Sandström.

Hon uppger att planet lyfte från Afghanistan klockan 10.10 på lördagen. Det väntas landa på Ärna flygplats utanför Uppsala vid 15-tiden. Därefter ska soldaten föras till vård på Akademiska sjukhuset.

Att mannens medicinska tillstånd stabiliserats under natten, beror mycket på den medicinska utrustning som skickats från Tyskland till Isaf:s tyska fältsjukhus på basen Marmal, ungefär en mil öster om den svensk-finska Camp Northern Lights i Mazar-i-Sharif.

Det är den fjärde svenska soldaten som flygs hem och vårdas på Akademiska sjukhuset sedan en hemmagjord bomb exploderade under en patrull och skadade fem svenskar och dödade en afghansk tolk i onsdags. Afghanen avled av sina skador medan två av svenskarna skadades svårt.

Under lördagen betecknades läget för de övriga tre svenskarna som stabilt.

De skadade undsattes efter två timmar och tre minuter av amerikanska helikoptrar. Meningen var först att tyska helikoptrar skulle ha lyft ut de drabbade från platsen, men de besköts från marken och vände tillbaka till basen.

SR Norrbotten/TT
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".