Kalla i B-final i skidpremiären

Det var Lina Andersson, Piteå Elit, som lyckades bäst i lördagens skidpremiär i Bruksvallarna. Lina slutade sexa i A-finalen i sprinttävlingen som var den första stora elitmönstringen på skidor i vinter. För Charlotte Kalla slutade tävlingen med seger i B-finalen.

På herrsidan var det efter Piteå i topp efter förmiddagens prolog. Jesper Modin vann prologen efter övertygande åkning. Han vann också sin kvartsfinal, men i semifinalen blev det stopp. Modin blev utslagen. Nu blev det istället Emil Jönsson som såg till att segern i tävlingen trots allt gick till Sverige.

I sprintprologen gick det bra för de norrbottniska damerna. Fyra gick vidare, Lina Andersson var fyra, Magdalena Pajala, Piteå,  sexa, Charlotte Kalla, Tärendö, sjua och Mia Eriksson, Tärendö 22:a.

Mia Eriksson slogs ut i kvarten, men Andersson, Pajala och Kalla gick till semifinal. Och alla tre hamnade i samma semifinalheat. Det resulterade i att Lina gick vidare till A-final, medan Kalla och Pajala fick nöja sig med B-final.

I finalen blev Lina sist, segern gick till polska världscupsegraren Justyna Kowalczyk före Brita Norgren. I B-finalen var Charlotte Kalla laddad. Hon vann B-finalen och Magdalena Pajala slutade trea.

Banan var tuff och lång tidsmässigt och snöfallet som kom strax inann tävlingen gjorde att åkarna fick tänka taktiskt. Det var tungt att ligga och dra först.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".