Tomas Eriksson, vd Kirunabostäder. Foto: Magdalena Martinsson.

Ormen långe blir kortare

I Svappavaara startar nu förberedelsearbetet för att riva den berömde arkitekten Ralph Erskines skapelse Ormen långe. I hyreshuset finns 88 lägenheter, men det är bara halva byggnaden som ska rivas.

 Det är inte bara av den anledningen som Ormen långe är ett speciellt rivningsobjekt, säger Kirunabostäders vd Tomas Eriksson.

--Det är lite speciellt hela huset, det är kultur vi är och pillar på nu, säger han.

Det gula hyreshuset byggdes 1965 när gruvbrytningen i byn kommit igång på allvar. Men nu har en del av byggnaden har stått kallställd i åratal och har stora vatten- och frysskador.

För några dagar sen skrev kommunen avtal med en rivningsfirma. Och när grävskoporna gjort sitt kanske ormen långe får byta namn till Ormen korte.

– De större arbetena, rivning av husen, kommer att påbörjas när vädret tillåter. Vi måste använda vatten under rivningen för att det inte ska damma så mycket. För att de inte bara ska bli en stor ishög så måste det göras till våren, säger Tomas Eriksson.

Rivningen beräknas kosta 3,5 miljoner och det är halva priset mot vad kommunen hade räknat med. LKAB jobbar på att expandera gruvindustrin i Svappavaara och bland byborna ser man en bostadsbrist. Men Kirunabostäder vill inte bygga nåt nytt.

– Nej, Kirunabostäder har inga planer på någon nyproduktion av bostäder i Svappavaara, säger Tomas Eriksson.

Magdalena Martinsson, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista