JK granskar inte Vojakkalafallet

Justitiekanslern, JK, tänker inte granska hur rättsväsendet har behandlat familjen i Vojakkala som är inblandad i en uppmärksammad grannfejd.

I två skrivelser till JK har förre ordförande i Polisförbundet och fd länspolismästaren i Stockholms län, Gunno Gunnmo, begärt att Justitiekanslem ska granska rättsväsendets behandling av familjen. Han har gått igenom förundersökningsmaterialet och skriver bland annat att mycket talar för att två personer i familjen nu avtjänar straff för brott som de är oskyldiga till och att flera familjemedlemmar väntar på inställelse till straff för brott som de inte har begått.

JK utesluter inte att fel kan ha begåtts mot familjen, men finner att det inom ramarna för JK:s uppdrag och verksamhet saknas praktiska möjligheter att ingripa i ärendena. Dessa bör i så fall prövas av annan instans, skriver JK, och pekar på möjligheterna till resning i Högsta Domstolen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".