LKAB:s gruva i Kiruna. Foto: LKAB.

Nu kan LKAB låna pengar

En extra bolagsstämma har nu tagit beslutet att ombilda det statliga gruvbolaget LKAB till ett så kallat publikt aktiebolag. Tanken är att det ska bli lättare för bolaget att låna pengar på kapitalmarknaden.

– Det innebär att vi kan låna pengar till en mycket billigare ränta, alltså till en lägre kostnad, och för att kunna låna på den här kapitalmarknaden till en lägre ränta då är ett krav att företaget måste vara publikt, förklarar Lars-Eric Aaro, tillförordnad vd vid LKAB.

LKAB räknar med att behöva investera omkring fem miljarder kronor per år de kommande åren i samband med nya huvudnivåer i gruvorna i Kiruna och i Malmberget, och inte minst stadsomvandlingarna där de lovat hjälpa till att betala.

Med tanke på att världsmarknadspriset på järnmalm halverats det senaste året vill bolaget på det här sättet gardera sig ifall vinsterna inte räcker till alla investeringar.

Enligt styrelseordförande Björn Sprängare har LKAB inte hittills haft behov av att låna pengar men att det kan komma att ändras framöver.

– Företagsledningen bedömer att det finns en risk att vi kan komma att behöva låna pengar. Och därför vill vi gardera oss och ha det här tekniska kravet uppfyllt i bolagsordningen.

Många större statliga företag är idag redan publika. Men att det här skulle vara ett första steg mot en utförsäljning av den statliga gruvjätten är helt felaktigt, menar Björn Sprängare, som också tycker att själva begreppet publikt är olyckligt.

Det handlar inte om att allmänheten kommer kunna satsa pengar i några LKAB-aktier framöver.

– Då har man missförstått hela saken. Det har ingenting med aktier att göra alls. Utan det här har bara att göra med möjligheten att låna pengar och allmänheten kan inte heller låna ut pengar till allmänheten så det är alltås stora långivare vi talar om här.

Nils Eklund, SR Ekot

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".