Gunnel Karbin chef för Norrbottensmusiken.

”Katastrofalt för scenkonsten”

Norrbottensmusiken har begärt att få del av det underlag som Statens pensionsverk, SPV, har räknat på när de nu vill ha in cirka 50 miljoner kronor i retroaktiva pensioner från scenkonstbranschen i landet.

För Norrbottensmusiken handlar det, inklusive skatter, om 2,7 miljoner kronor i retroaktiva pensioner för korttidsanställda. Det är konsekvensen av ett arbetsavtal som blev klart 2006.

Men enligt länsmusikchefen Gunnel Karbin finns det oklarheter kring det nya regelverk som SPV har använt för sina uträkningar.

– Om en frilansmusiker till exempel har jobbat 40 timmar hos oss, då ska vi betala full pensionsavgift precis som om vederbörande hade jobbat en hel månad. Är det så här betalar vi för mycket i pensionsavgifter helt enkelt.

Gunnel Karbin menar alltså att om en frilansmusiker har jobbat minst 40 timmar på till exempel tre olika institutioner inom en månad, så ska alla tre institutionerna betala in pensionsavgifter för hela den månaden.

Nu vill Norrbottensmusiken få del av underlaget som Statens pensionsverk har räknat på för att se vilka siffror som har använts.

Om det då visar sig att alla siffror och regler stämmer, så hoppas Gunnel Karbin ändå på statsbidrag som kompensation, och en långsiktig avbetalningsplan. Särskilt eftersom kravet från SPV enligt henne kom som en överraskning för branschen.

– Det är orimligt att scenkonstområdet själv ska bära den här bördan. Det skulle vara katastrofalt för scenkonsten i Sverige. Så jag tror inte och jag vill inte tro att det här är någonting som man med berått mod skickar ut till regionerna, säger hon.

På onsdag ska företrädare från branschorganisationen Svensk scenkonst ha ett extra styrelsemöte för att diskutera frågan.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".