Sametinget vill hjälpa

Sametinget vet inte än hur myndigheten ska kunna hjälpa till efter olyckan där flera hundra renar drunknade på sjön Kutjaure förra veckan. Det säger kanslichefen Ulla Barruk Sunna.

– Vi har ju inga uttalade samhällsuppdrag annat än att vi ska stödja rennäringen. Men några specifika instrument för det här har vi absolut inte. Det är ju första gången något sådant här inträffar, säger Ulla Barruk Sunna.

Det finns beredskap för att hjälpa till vid renbeteskatastrofer men inte vid den här typen av olyckshändelser. Sametinget är visserligen förvaltningsmyndighet för rennäringen, men har inte eget mandat att använda pengar för det till annat än det som regeringen har anvisat.

Nu undersöker Sametinget vilket ansvar som ska tas.

– Vi har en dialog nu med samebyns företrädare. Och vi får försöka prata oss fram tillsammans med dem dagligen om hur den här situationen utvecklas, säger Ulla Barruk Sunna som inte har några färdiga svar idag på vad Sametinget kan göra eller kommer att göra.

– Det vi vill säga det är att vi deltar i det här och att vi ska försöka se vilket samhällsstöd som kan gå ut vid sådana här tillfällen, säger hon.

Sara Sällström, SR Norrbotten
sara.sallstrom@sr.se

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".