Landstingen ska förbättra sina datorprogram. Foto: Scanpix

Fyra företag ska förbättra landstingsdatorerna

Landstingen i Norrbotten, Jämtland och Halland har tecknat avtal med fyra IT-företag om leverans av mjukvara till datorprogram för bland annat patientjournaler. Avtalet uppgår till omkring 40 miljoner kronor.

Ett av de företag som berörs är Sogeti i Luleå, där Berit Vonstad är kontorsansvarig, och hon är mycket nöjd med uppgörelsen.

– Vi ser fram emot att tillföra den kompetens som landstingen behöver inom det här området, säger hon.

Det handlar om ett ramavtal för uppgradering av landstingens så kallade VAS-progam till VAS plus, Vårdadministrativt system. Programmen har använts länge och behöver moderniseras.

De företag, som berörs är Tieto i Luleå, Logica i Boden, Systeam i Husqvarna och så Sogeti, som har 16 anställda i Luleå. Berit Vonstad räknar med att företaget ska utöka till 20.

För Norrbottens läns landsting är avtalet relativt stort säger upphandlare Mikael Bucht i Boden. 11 företag har konkurrerat om det och fyra blev alltså utvalda.

Lars Nilsson på Logica i Boden säger att avtalet kan leda till nya jobb, utöver de 200 man redan har i Norrbotten.

Niklas Jälén, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".