Renar i rörelse Foto Scanpix

Kropparna får inte spridas på fjället

Det är förbjudet att sprida de döda renarna i fjällen. Det säger Catrin Molander på Jordbruksverket med anledning av renkatastrofen i Sirges sameby i Jokkmokk förra veckan, då flera hundra renar drunknade. Samebyn har vänt sig till Jordbruksverket om tillstånd av sprida renkropparna i fjällen.

- Vi har på Jordbruksverket inte något lagstöd för att ge tillstånd för att sprida kropparna. Enligt EU-lagstiftningen är det förbjudet. Lagstiftningen har inte tagit med denna typ av katastrofer, utan det har handlat om massdöd till följd av smittsam djursjukdom, säger Catrin Molander, som är chef för Jordbruksverkets enhet för forder och djurprodukter.

Renkatastrofen inträffade när en stor mängd renar som vanligt skulle ta sig över sjön Kutjaure, men isen höll inte och kanske 300 renar drunknade. Kropparna liggger nu på stränderna och samebyn vet inte hur man ska göra. Ordföranden Jakob Nygård säger att det bästa vore att transportera djuren med helikopter till fjällen. Att gräva ned dem eller köra dem till förbränning i någon anläggning verkar inte realistiskt.

- Jag har förstått att det inte är så realistiskt, men det är de alternativ, som finns, nämligen att antingen transport djurkropparna för förbränning eller gräva ned dem. Sedan finns det en möjlighet för oss att ge tillstånd till förbränning på plats, säger Catrin Molander.

Vice ordföranden i Sirges sameby Jakob Nygård säger att det kan bli en dispensansökan från rensköterna till Jordbruksverket med begäran om tillstånd att sprida djurkropparna i fjällen. Men inget beslut är ännu taget.  

                                      Niklas Jälén, SR Norrbotten

Relaterat

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".