Pelletsverket KK4 i Kiruna. Foto: LKAB.

Malmproduktionen hinner inte med

LKAB hinner inte producera allt som deras kunder vill ha. Lagren av järnmalm är tömda och ett av pelletsverken i Kiruna står stilla sedan förra måndagen.

Jan-Ivan Johansson är chef för förädlingsverken i Kiruna och han ser det här som ett angenämt problem.

– Vi står på grund av att vi har rågodsbrist. Det är sådant enormt sug på marknaden så att vi har alldeles tomma lager och tomma buffertar i hela flödet, säger han.

Ett pelletsverk kan inte startas och stoppas för ofta. Så just nu bryter bolaget berg för att lägga i ett mellanlager och där lägga upp en viss mängd innan verket startas igen.

Sedan förra måndagen har produktionen i Kirunagruvan minskat med 11 000 ton per dygn. Nu planeras för att sätta igång verket på lördag klockan 12.

Enligt Jan-Ivan Johansson kan inte produktionen i gruvan ökas mer just nu.

– Ja, det jobbas kontinuerligt med att maximera produktionen, det går för fullt som det går. Det är sådant sug på marknaden och våra kunder som har haft tomma lager fyller på. Det är en enorm avhämtning, vi är barskrapade i buffertar och i färdigt produktlager. Så det är egentligen ett angenämt problem, konstaterar han.

Gruvan sägs ha flaskhalsar och därför kan inte produktionen öka.

– Vi har alltid störningar i systemet mer eller mindre och nu tål det inte den minsta störning, säger han.

LKAB:s fyllda orderböcker gör att inga mellanlager hinner byggas upp.

– Så länge det är den avhämtningen det är i våra hamnar så går det för fullt hela tiden och då byggs inte buffertarna upp, säger Jan-Ivan Johansson.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".