Thomas Nilsson ordförande i Gruvfyran, Malmberget.Foto: Maritha Mossberg

Gruvfacken mötte Northland Resources

Gruvfackens representanter från hela landet träffade i dag bolaget Northland Resources i Pajala inför gruvetableringarna i området.

Bland deltagarna fanns Gruvfyrans ordförande i Malmberget, Tomas Nilsson, som nu är övertygad om att den nya gruvan blir av.

– Helt klart att det blir en gruvöppning, säger Tomas Nilsson som också säger att det är mycket ont om utbildade gruvarbetare i hela landet.

– De utbildade gruvarbetarna kommer det definitivt att bli konkurrens om. Men sedan hoppas vi också givetvis på det att vi har mycket tjejer och killar som står i en arbetslöshet och som kommer att behöva jobb.

Och Jonas Lundström från gruvbolaget Northland Resources tycker att det är bra att träffa facket.

– Vi har alltid tyckt att det är viktigt att starta i tid med allting. Ju bättre förståelse som de fackliga organisationerna har för våra planer framåt, desto lättare kommer det att vara att hitta precis de här systemen som vi nu håller på och skapar när det gäller arbetsmiljö och när det gäller alla andra frågor som ska stärka arbetsmarknaden inte bara i Pajala utan även i hela länet, säger han.

Jonas Lundström betonar också hur viktigt det är att samarbeta med tanke på en kommande konkurrens om arbetskraft.

– Jag tror att ett bra samarbete mellan såväl arbetsgivare och fack som arbetsgivare till arbetsgivare kommer att kunna göra att vi internationellt sett kommer att vara stärkta, säger han.

Stig Karlström, SR Norrbotten

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".