Kaptensgropen i Malmberget. Foto: Maritha Mossberg /SR Norrbotten

LKAB har svårt att uppfylla villkoren

LKAB har svårigheter att uppfylla miljödomstolens villkor som är att fylla Kaptensgropen i Malmberget med gråberg. Sedan i mars i år har transporten av gråberg varit stoppad som en säkerhetsåtgärd.

– Det är allvarligt i sig att LKAB inte kan fullfölja det här villkoret fullt ut, kommenterar David Berggård som jobbar med gruvtillsyn på länsstyrelsen.

Orsaken till stoppet är att den seismiska aktiviteten i berget har ökat och bolaget vet inte vad som kan hända.

– Vi anser inte att vi bryter mot villkoret idag. Utan vi ser att det här blir ett problem för oss att uppfylla det här i fortfarighet och därför så kommer vi att söka en ändring av vårt villkor, av säkerhetsskäl helt enkelt, säger Tina Hedlund miljöchef vid LKAB.

Syftet med miljödomstolens villkor är att minska på dammet från Gropen. Men det finns undantag som ger bolaget rätt att stoppa deponin av gråberg exempelvis av säkerhetsskäl.

Det pågår också en utredning som ska lämnas till miljödomstolen vid till årsskiftet om det kan finnas alternativa transportvägar.

– Om vi då kommer fram till att vi inte ser några andra vägar då kanske man måste gå in och titta på hur man skulle kunna ändra villkoret i annat fall, med till exempel åtgärder, säger Tina Hedlund.

Om inte Kaptensgropen kan fortsätta att fyllas alls då ser också länsstyrelsen en villkorsändring som en lösning.

– Det skulle kunna innebära att man inte kan fylla upp Gropen på det sätt som har förutsatts, Ja, då skulle det kunna bli frågan om en villkorsändring som skulle komma att infinna sig, säger David Berggård.

Maritha Mossberg, SR Norrbotten
maritha.mossberg@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".