Du måste aktivera javascript för att sverigesradio.se ska fungera korrekt och för att kunna lyssna på ljud. Har du problem med vår sajt så finns hjälp på https://kundo.se/org/sverigesradio/
Foto: Henrik Montgomery/Scanpix.

Gula Bandet till stöd för soldater

Fredsbaskrarna startar nu kampanjen Gula bandet för att stödja de svenskar som gör utlandstjänst i krigszoner, som t ex nu i Afganistan. Fredsbaskrarna jobbar med kamratstöd och finns till för de som behöver hjälp att hantera trauman de upplevt under sin utlandstjänt. Enligt föreningen är det här ett område som är eftersatt inom det svenska försvaret.

Fredsbaskrarna har 4 000 medlemmar och är en ideell organisation. Deras kamratstödjare finns till både för de som gjort utlandstjänst och deras anhöriga.

– Som det nu ser ut så är det många som kommer hem från sin utlandstjänst och har tråkigt med sig i bagaget, säger Bo Carlsson i Ersnäs som är kassör i föreningen.

Bo Carlsson tjänstgjorde själv på Cypern för 35 år sen. Han berättar att de pengar som samlas in vid försäljningen av gula bandet samlas i en fond.

– Det är en fond som vi lägger in pengarna på för att kunna ge hjälp till de som har stort behov och kanske då också förmedla kontakter med traumacenter och liknande. I den mån som försvarsmakten inte kan hjälpa till, så finns vi, säger Bo Carlsson.

Bo Carlsson säger att det här är ett område som är eftersatt inom svenska försvaret och det har även Försvarsdepartementet insett.

Det pågår en Veteransoldatutredning som syftar till att bättre ta hand om personal före, under och efter internationella militära insatser.

I utredningen föreslås att det inte ska finnas någon bortre gräns för stödet, eftersom psykiska besvär som är kopplade till utlandstjänstgöringen kan uppstå efter många år.

Utredaren anser också att personalens anhöriga bör få stöd eftersom det är vanligt att även de påverkas och kan få psykiska besvär.

– I de andra nordiska länderna, Danmark, Norge och Finland har de betydligt bättre verksamhet för veteraner, de som varit utomlands. Så vi hoppas att det kommer att bli bättre, avslutar Bo Carlsson.

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Har du frågor eller förslag gällande våra webbtjänster?

Kontakta gärna Sveriges Radios supportforum där vi besvarar dina frågor vardagar kl. 9-17.

Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".