Förödande pensionsbeslut JO-anmäls

Branschorganisationen Svensk scenkonst anmäler nu Statens pensionsverks beslut om retroaktiva pensionsavgifter för korttidsanställda, som bland andra drabbar Norrbottensmusiken hårt.

Branschorganisationen Svensk scenkonst JO-anmäler Statens pensionsverk.

Enligt nya regler drabbas flera av deras medlemsföretag av retroaktiva pensionsavgifter - något som kommit som en överraskning för bland andra Norrbottensmusiken som ska betala drygt drygt två och en halv miljoner kronor.

Parterna på den statliga arbetsmarknaden kom 2006 överens om att ändra beräkningsreglerna för pension för korttidsanställda med retroaktiv verkan från 2003.

Svensk scenkonst menar att de inte fått någon information om det, som de säger, "förödande beslutet" för de samhällsägda teater-, dans- och musikinstitutionerna.

Organisationen har nu begärt att JO ska granska beslutet. Man vill också att SPV omprövar sitt beslut om ändrade beräkningsregler, eller åtminstone ger uppskov för hela branschen minst till och med 2011.

I går skrev de fackliga organisationerna ett brev till regeringen om att kraven måste dras tillbaka.

SR Norrbotten
nyheter.norrbotten@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".