Plastpartiklar i Bottenvikens vatten. Fotograf: Fredrik Norén

Plastpartiklar i Bottenviken

Mängder av små partiklar från kläder och asfalt finns i Bottenvikens vatten. Det framkom när svenska havsforskare samlades i Luleå för att under två dagar diskutera miljön i våra svenska hav.

För Bottenviken ser det ganska bra ut, särskilt i jämförelse med Östersjön. Miljöanalytikern Johan Wikner på Havsmiljöinstitutet i Umeå pekar dock på ett nytt fenomen i Bottenviken, nämligen massor av små plastpartiklar i vattnet.

- Man har tittat på partiklar från människor och har hittat betydligt fler i svenska vatten generellt och mest partiklar har man hittat i Bottenviken vilket är ganska märkligt, säger Johan Wikner.

Av de partiklar som hittats i vattnet i Bottenviken är två tredjedelar naturfibrer, alltså bomull och ylle och en tredjedel är plastfibrer en del partiklar från tjära. Men att klassa det som miljöproblem vill inte Johan Wikner.

Miljön i Bottenviken är alltså relativt bra i jämförelse med andra svenska hav.

Vad gäller fisken har siklöjan återhämtat sig, medan det finns allt mindre sik. Dom stora miljöproblemen mot Bottenviken är fortfarande utsläppen av miljögifter. Halterna av PCB har minskat, men halterna av dioxin är fortfarande för höga

- Vi bör kunna äta fisk utan att ha kostrekommendationer men det kan vi inte idag utan att ha vissa begränsningar. Men vi vill komma dit och därför vill vi få ner värdena på miljögifter så att de är på godkända nivåer, säger Johan Wikner på Havsmiljöinstitutet i Umeå.   

Eva Elke, SR Norrbotten
eva.elke@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".