Nya regioner nödvändigt ont

Nya, större regioner är lite av ett nödvändigt ont. Det anser norrlänningarna enligt den forskningsrapport som gjorts gemensamt av de tre universiteten i norr, på uppdrag av landstingen. Motståndet är större ju nordligare man kommer, men insikten att det skulle stärka landsänden är gemensam, enligt rapporten.

Kammarkollegiet har sagt nej till de fyra nordligaste landstingens ansökan om att få bilda en storregion. Därmed förskjuts planerna, men arbetet går vidare.

Forskarna, bland dem Anders Lidström på Umeå universitet, menar att delaktigheten bland medborgarna måste bli större.

– Det har gjorts för lite för att förankra regiontanken och diskutera den bland medborgarna på ett mer konkret sätt. Det är för vagt och abstrakt vad en region skulle innebära för den vanlige medborgaren, och det måste tydliggöras, säger Anders Lidström.

4 000 norrlänningar i Jämtland, Västernorrland, Västerbotten och Norrbotten har fått svara på en enkät om nya regionbildningar i norr. Söderut är man mer positiv än i norr, där Malmfälten har störst motstånd.

Identiteten har också kartlagts. Och slutsatsen är att de flesta känner sig som norrlänningar likväl som exmpelvis norrbottning. Och trots motståndet tror ändå många att det skulle vara bra för utvecklingen med en storregion.

– I alla län tror man att nya regioner skulle göra norra Sverige mer konkurrenskraftigt och bidra till en bättre ekonomisk utveckling. Så det är inte bara en fråga om för eller emot, utan det finns rätt många nyanser.

André Pettersson, SR Norrbotten
andre.pettersson@sr.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".