Första kvinnliga operachefen

Regeringen utsåg idag hovsångerskan Birgitta Svendén till vd och ny teaterchef för Kungliga operan. Hon blir därmed världens första kvinnliga operachef, enligt kulturdepartementets sakkunnige Marcus Hartman. Birgitta Svendén är född 1952 i Porjus och uppvuxen i Vuollerim.

Regeringen har i dag, på operastyrelsens inrådan, utnämnt hovsångerskan och operachefen Birgitta Svendén till ny chef för Kungliga Operan att efterträda Anders Franzén fr.o.m. den 1 april 2010.

Birgitta Svendén har varit rektor för Operahögskolan i Stockholm och har fram till idag varit chef för operadelen på Kungliga operan.

Efter Operahögskolans studier engagerades hon vid Kungliga Operan 1981 och har därefter fått en betydande roll för operakonsten genom sin internationella karriär där hon framträtt på flera av världens stora scener. Birgitta Svendén är sedan 1995 hovsångerska. Hon har varit rektor vid Operahögskolan i Stockholm och tillträdde därefter tjänsten som operachef vid Kungliga Operan den 1 juli 2009.

Arbetet med att hitta en ny chef för Kungliga Operan har letts av Operans styrelse med stöd av en extern rekryteringsfirma.

Birgitta Svendén har en internationell karriär som operasångerska bakom sig och har sjungit på flera av världens stora scener.

Kulturminister Lena Adelsohn Liljeroth säger i en kommentar:

- Jag är glad över det professionella arbete som styrelsen genomfört med rekryteringen av en ny VD till Operan. Med Birgitta Svendén får Kungliga Operan en mycket kompetent och engagerad chef och ledare, som själv haft både en lång sångkarriär både i operahuset och internationellt samt gedigen chefserfarenhet. Operafrågorna har engagerat mig mycket under min tid som kulturminister och vi har haft fokus på dessa frågor som aldrig förr. Jag ser fram emot att följa Operans fortsatta arbete med att utveckla verksamheten och deras arbete med att nå nya publikgrupper, inte minst barn och unga.

Även operastyrelsens ordförande Kristina Rennerstedt kommenterar:

- Jag är övertygad om att Birgitta Svendén kommer att bli en kraftfull chef som med tydlighet och sin gedigna kompetens kommer att hantera uppdraget. Hennes drivande ledarskap gör henne väl rustad för att möta de utmaningar vi står inför. Birgitta har imponerat som konstnärlig ledare för operaverksamheten och vi är väldigt glada över att hon nu också tar på sig uppdraget att vara VD för Operan.