Sju unga piteåbor i knarkhärva

Sju unga piteåbor i åldern 18-22 år har åtalats för narkotikabrott. De sju ska vid flera tillfällen ha köpt narkotika i Stockholm. Värdet på narkotikan på Piteås gator är cirka 300 000 kronor.

Enligt utredningen ska de åtalade vid tre tillfällen ha köpt narkotika som de sedan tagit med till Piteå. Sammanlagt rör det sig om närmare tre kilo, mest cannabisharts som är hasch,  som de åtalade har ska ha köpt.

De sju åtalade ska i olika konstellationer ha åkt till Stockholm med pengar på fickan för att köpa narkotikan.

Enligt stämningen så var den första gången som de åkte och handlade i början av juli i år. Då ska två av de åtalade ha köpt ett halvkilo narkotika som de delvis använt själva men också sålt vidare.

Vid det andra tillfället i månadsskiftet juli – augusti ska fyra av de åtalade åkt till Stockholm, köpt två kilo cannabisharts som de sedan delat upp mellan sig och sålt i Piteå.

Vid det tredje tillfället ska fyra av de åtalade ha köpt ett halvt kilo cannabisharts som de sedan skulle ta med sig hem till Piteå. Men resan fick ett abrupt slut i Skellefteå den 25 oktober där de blev stoppad av polis. Då hade också föraren av bilen en olagligt hög mäng narkotika i kroppen.

Det var efter tips från polisen i Piteå som hade fått uppgifter om att knarktransporten var på gång, som bilen kunde stoppas.

Enligt uppgifter ska värdet på den cannabisharts som de fört hem till Piteå ha ett värde på cirka 300 000 kronor. I förhör har de åtalade sagt att de köpt narkotikan för 40 kronor per gram i Stockholm och sålt den för 100 kronor per gram i Piteå.   

De åtalade har till delar erkänt brotten.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se