Åtalen en lättnad för Piteåpolisen

Knarkhärvan i Piteå som avslöjats och som lett till att sju unga piteåbor åtalats för nakotikabott, kommer att ge effekter bland de missbrukande ungdomarna. Men det är bara på kort sikt säger Martin Vidgren vid Piteåpolisen.

– Alla stora beslag som vi gör, i alla fall på kort sikt, gör att narkotikan minskar. Framför allt om narkotikan plockas från ungdomar, säger Martin Vidgren.

Det är bara på kort sikt,när ett knarkbrott av den här storleken avslöjas, som det lugnar ner sig. Efter ett tag kommer nya aktörer att etablera sig när den värsta oron i langarkretsar lagt sig.

Men vad som är viktigt när unga försäljare avslöjas, som i detta fallet, är att de unga köparna också lugnar ner sig.

– Vi ser att det finns ett motstånd bland de yngre ungdomarna, mellan 15-17 år, att handla av de mer etablerade missbrukarna och de som normalt sett säljer. Därför är all narkotika som tas från ungdomar otroligt bra eftersom risken finns att det säljs vidare till andra ungdomar.

Det var i oktober som polis i Skellefteå stoppade en bil med Piteåungdomar som hade varit i Stockholm och köpt hasch. Det var den tredje resan de var på. På tidigare resor hade de köpt med sig 2,5 kilo hasch som de delvis ska ha sålt i Piteå. Det var efter tips från pitepolisen som härvan kunde avslöjas. Även om polisen lyckades den här gången så finns det många som klarar sig.

– Mörkertalet, bland framför allt ungdomar som röker ibland, är enormt.

Känner ni lättnad när det lett så långt som till åtal?

– Visst känner vi en lättnad men samtidigt vet vi att det sällan slutar med det.

Eleonor Norgren, SR Norrbotten
eleonor.norgren@sr.se