Kommunalråden oense om stadsflytten

Kirunas kommunledning är splittrade i frågan om var det nya Kiruna ska byggas. Det ena kommunalrådet, Kirunapartisten Lars Törnman, säger nu att han vill riva upp det snart tre år gamla beslutet att bygga den nya staden i nordväst.

Kirunas andra kommunalråd, Socialdemokraten Kenneth Stålnacke, å andra sidan står fast vid att nordväst är det bästa alternativet.

– Min vision är ju att någon gång i framtiden ska staden bölja från Luossavaaras sluttning till Luossajärvi strand. Det finns ett beslut taget och det beslutet jobbar vi efter, säger Kenneth Stålnacke (S).

Tror du att Lars Törnman kommer att göra det också?

– Ja alltså, alla har ju rätt till en åsikt. Och det är klart att det är olyckligt att kommunledningen visar upp ett oenigt ansikte, men icke förty finns det ett beslut och det gäller, säger Kenneth Stålnacke.

Beslutet om den nya översiktsplanen togs av kommunfullmäktige för snart tre år sen och innebär att man pekat ut området i nordväst, nedanför Loussavaara, som den plats där den nya staden ska byggas.

Kirunapartiet var motståndare och hade ett eget förslag om att bygga i nordost i stället, kring Lombolo, Tuollavaara och jägarskoleområdet.

Och det är egentligen den idén som Lars Törnman nu lanserar igen, efter att ha suttit tyst under det dryga år som gått sen han blev kommunalråd i utbyte mot att han och hans parti började samarbeta med socialdemokraterna.

Efter årsskiftet är det meningen att Kirunapartiet ska upplösas. Kirunapartister ska då bli Socialdemokrater.

– I ett stort parti som Socialdemokraterna finns alltid massor av olika åsikter, men vi brukar landa i beslut och det är besluten som gäller, säger Kenneth Stålnacke (S).

Anneli Lindbäck, SR Norrbotten
anneli.lindback@sr.se