80 000 vaccinerade i Norrbotten

Svininfluensan i Norrbotten ökar fortfarande. Just nu är Jokkmokk mest drabbat. Fyra personer har vårdats i respirator den senaste veckan på länets sjukhus. Totalt har uppåt 3 000 patienter kontaktat vården med anledning av influensan. Vaccinationer fortsätter i helgen i Luleå för barn- och ungdomar och den 30:e november börjar vaccinationer av den breda allmänheten i Norrbotten.

Efter den här helgen beräknas 80 000 personer i Norrbotten ha fått vaccinet. Från och med vecka 49 till och med vecka 52 vaccineras merparten av invånarna. Det vill säga de som inte är riskgrupper. Vid årsskiftet tror myndigheterna att alla som vill ska ha fått vaccinet.

Barn- och ungdomar får vaccinet fortfarande och de riktigt små barnen får sprutan på barnavårdscentralerna, BVC.

Nu har det visat sig att den första sprutan ger mycket högt motstånd mot influensan. Upp mot 95- procentigt skydd.

– Det är nog det bästa resultatet jag har sett i liknande sammanhang, säger smittskyddsläkare Anders Österlund Norrbottens läns landsting.

Klagomål har kommit för att vissa personer som inte tillhör riskgrupperna ska ha fuskat sig till vaccinet, gått in i köerna, trots att det inte skulle ha fått det. På det svarar Rose-Marie Näslund, samordnare för vaccination av befolkningen i Norrbotten:

– Det är tråkigt om det är så. Men det vore svårt för oss att kolla alla noggrant om de tilhör riskgrupper. Det skulle då ta mycket längre tid med vaccinationerna än vi beräknat.

För att man haft knappt med personal på vårdcentralerna så har en del begränsningar införts där.

– Vi har minskat ner på hälsoförebyggande kontroller, säger Rose-Marie Näslund. Det kan vara rökgrupper.

– Gynkontroller har vi skjutit upp också. Det är test som görs på friska kvinnor, så jag tror inte att det är något problem att skjuta fram dem några veckor, avslutar Rose-Marie Näslund samordnare för vaccination av befolkningen i Norrbotten.

Inger Marklund, SR Norrbotten
inger.marklund@sr.se