Kalla kom tvåa i premiären

Charlotte Kalla kom på andra plats i damernas världscuppremiär på längdskidor i norska Beitostölen.

Det var 10 kilometer fristil som gällde. Charlotte Kalla kom ungefär en halv minut efter segraren, Norges Marit Björgen.

På tredje plats kom ytterligare en svenska, Anna Haag. Det är första gången på över 20 år som två svenskor varit på pallen i ett världscuplopp.

Segern var Marit Björgens. Men Charlotte Kalla och Anna Haag såg till att det skrevs lite svensk skidhistoria på lördagen.

För första gången på över 20 år var två svenskor på pallen i ett världscuplopp.

Världscuppremiären över 10 kilometer fristil blev en minnesvärd svensk historia. Med Charlotte Kalla som tvåa och Anna Haag som trea och på pallen för första gången.

För Haag var det en efterlängtad framgång. Moratjejen slog igenom för två år sedan, men två femteplatser var det bästa i världscupen fram till lördagens pallträff.

- Det här betyder jättemycket. Jag har varit så nära men inte lyckats. Det är en lättnad att jag äntligen fick till det, sade Anna Haag.

Haag var 7,5 sekunder bakom Kalla och 15 före Kristin Störmer Steira. Utan ett fall för norskan hade Haag nog fått finna sig i att bli fyra.

- Det var svåråkt, det regnade i går och var isigt i spåren, sade Haag. Det var jättefladdrigt, jag var djävulskt nära att falla några gånger. Steira är duktig på att satsa, det var nog därför hon föll.

Efter genombrottssäsongen för två år sedan hoppas Anna Haag ta ännu ett steg i vinter. Och nu är pallbarriären bruten.

- Jag är bättre än för två år sedan, mer genomtränad, mer mogen. Jag har levt i den här världen i två år nu och vet vad det handlar om. Förra året hade jag för mycket sjukdomar, jag har en känslig mage.

Fjolårets premiärsegrarinna Charlotte Kalla kunde inte matcha suveräna Marit Björgen den här gången. Det skiljde nästan 30 sekunder.

- Det här var ett bra kvitto, sade Kalla. Inte som Gällivare i fjol, men det här är också ett bra ställe.

- Det var ett utmanande före, den där avslappnade åkningen jag söker efter - den satt inte där jämt, men det hade sina orsaker med det här föret. Man fick ta det lite försiktigare på vissa partier. Det gick inte att trycka på för fullt med benen, utan man måste få tajming mellan överkropp och ben så det var en utmaning.

Kalla och Björgen har abonnerat på huvudrollerna i de senaste årens världscupöppningar. För två år sedan vann Björgen med Kalla som trea. Förra året vann Kalla och Björgen var tvåa.

RESULTAT

BEITOSTÖLEN, Norge Världscupen damer, 10 km (f)

1) Marit Björgen, Norge, 24.48,3, 2) Charlotte Kalla, Sverige, +29,7, 3) Anna Haag, do, +37,2, 4) Kristin Störmer Steira, Norge, +51,5, 5) Vibeke Skofterud, do, +57,3, 6) Riitta-Liisa Roponen, Finland, +58,2, 7) Natalia Korosteleva, Ryssland, +1.09,5, 8) Arianna Follis, Italien, +1.10,9, 9) Aino Kaisa Saarinen, Finland, +1.19,6, 10) Irina Chazova, Ryssland, +1.25,0. Övr sv plac

14) Anna Olsson +1.48,2, 25) Sara Lindborg +2.06,8, 47) Ida Ingemarsdotter +2.38,9, 65) Kristina Strandberg +3.17,4.