Roger Rönnberg om vinnarskallar, att tackla förväntningar - och om att koppla av

Måndagsgäst i Puls den här veckan är Roger Rönnberg, tränare för Luleå hockey, som bland annat berättar vad han gör de dagar det inte är match. Och hur laddar man upp inför en ny match när man har en, två eller kanske tre förluster med sig - både i benen och i huvudet?

Roger Rönnberg inledde sin hockeykarriär i Bergnäsets AIK där han bland annat var tränare för Brooklyn Tigers. Han har tränat Luleå hockeys juniorer, varit verksam vid hockeygymnasiet i Luleå i sex år, tränat juniorkronorna och är inne på sitt tredje år som assisterande tränare för Tre Kronor.

Inte minst är han Luleå hockeys tränare, ett uppdrag som han gillar och tar på största allvar.

– Det starkaste kravet jag och spelarna har på oss själva är ju att vinna, och vi försöker på olika sätt vara konkreta när vi tittar tillbaka på en match som vi förlorat. Samtidigt gäller det ju att inte gräva ner sig för mycket utan att fokusera på det vi kan, ofta handlar det helt enkelt om att gå tillbaka till grunderna i spelet, säger Roger Rönnberg.

Att vara hockeytränare i elitserien, med matcher varannan dag under vissa perioder – går det att leva ett normalt liv under sådana omständigheter?

– Det beror ju på vad man menar med normalt ... för oss är ju det här vardag, det är så vi valt att leva periodvis. Men visst, familjen får göra en hel del uppoffringar, så är det, och både min sambo och mina barn får försaka en hel del. De vet att jag tycker att det här är en oerhörd chans och en oerhörd förmån för mig att få göra, men visst, någon större samvaro med grannarna under hösten och början av våren blir det ju inte ...

Luleå hockeys elitlag är lika många som i en skolklass – frågan är hur disciplinerad Roger Rönnbergs "klass" är...

– De är oerhört disciplinerade, vi har verkligen att göra med ett antal professionella spelare. Visst har vi en och annan busunge, men inte när det gäller spelet eller att ta ansvar för laget och helheten.

– Det är kul att så många engagerar sig runt hockeyn och det känns självklart kul att få jobba med något som berör så många människor. I yrkesrollen ingår att få ta en hel del skit och kritik och att ständigt vara påpassad, men det ingår som sagt och är något man får leva med. Dessutom är det ju så att när människor som är engagerade i Luleå hockey är kritiska så är ju jag och spelarna minst lika kritiska själva.

– "Hemligheten" handlar till en del om att leva i nuet, att verkligen inse att varje match är en ny match och det är viktigt att inte bli för tung i sinnet när det kanske inte går så bra som jag vet att vi kan.

På frågan om vilka hans bästa egenskaper som tränare passar Roger Rönnberg tillbaka pucken till spelarna.

– Det är nog inte jag som ska svara på den frågan, min egen drivkraft är att fungera som en bra ledare och en stark vilja att vinna med Luleå hockey. Vi får en allt starkare kärntrupp, dessutom tänker alla vi som är involverade i laget - i princip från styrelse till spelare - på samma sätt, vi vill samma saker.

Och visst tror han på guld?

– Jag kan givetvis inte lova något, men ja, det skulle som sagt vara otroligt roligt att vinna med Luleå hockey.