Historiskt många gruvor startas

Trots finanskrisen så har det inte varit så många gruvor på gång i Sverige som nu sedan 40-talet. Vid ett 15-tal fyndigheter har gruvbolag idag fått klartecken av Bergsstaten att starta gruvor.

Men det är inte alla som gläds åt de nya etableringarna. För Marika Lundgren i Älgträsk, utanför Jörn, så kommer Bolidens planerade guldgruva innebära att familjen måste flytta:

- Eftersom de har föreslagit att de ska dra vägen genom byn, och all tung trafik ska gå genom byn så blir vi ju drabbade som bor nära den vägen, säger Marika Lundgren.

Älgträsk är rätt typisk by för norra Sverige idag. Det är framförallt här som gruvbolag har fått fortsatta bearbetningstillstånd de senaste åren. Alltså där Bergsstaten bedömt det sannolikt att bolaget kan börja bryta de mineraler som hittats. Framförallt rör det sig om guld, koppar, silver, zink och bly.

I dag finns 15 verksamma gruvor i landet, och så då 14 framtida som den i Älgträsk, som Bergsstaten gett klartecken till.

- Jag tror att det aldrig någonsin i Sverige har varit så många nya gruvor på gång, om man säger i modern tid efter andra världskriget som just nu i vårt land säger Bergmästare, Jan Olof Hedström.

Det beror på högre malmpriser, att lagstiftningen gjort det enklare för utländska bolag att komma hit och prospektera, men också för att utvecklingsländer fått ett allt större behov av metaller, menar Bergmästaren.

Antalet tillstånd för att leta efter mineraler i Sverige, prospekteringstillstånd, minskade visserligen förra året på grund av finanskrisen, men gruvor som är på gång har inte påverkats nämnvärt enligt Jan-Olov Hedström.

Tre gruvor har redan fått miljötillstånd för att starta och ytterligare fyra har ansökt om det.  Klart är i alla fall gruvnäringen kommer att skapa fler jobb i framtiden. Något som splittrar byborna i Älgträsk berättar Marika Lundgren.

 - Ja det finns ju naturligtvis de som är mer positiva och då är det ju naturligtvis det här med arbetstillfällen som kommer upp till ytan, men när man blir drabbad personligen om att eventuellt behöva flytta så är det ju ingen positiv grej, menar Marika Lundgren.

 Nils Eklund
nils.eklund@sr.se