Färre elever ger färre lärare

Bodens kommun räknar med ett att tappa över 100 elever till friskolorna nästa år. Det är en av orsakerna till att man nu varslar 47 anställda inom grundskolan och gymnasiet.

- Vi minskar inte personaltätheten utan vi anpassar oss till färre elever. Och att elevantalet minskar beror på färre födda barn i kommunen och att friskolor har etablerat sig, säger Karina Pettersson Hedman, skolchef i kommunen.

På bara fem år har det startat fem friskolor i Boden. Flera av dom räknar med att öka sitt elevantal och följaktligen räknar Bodens kommun med att minska sitt elevantal i dom kommunala skolorna.

Nästa år tror man att det går 220 färre barn i den kommunala skolan. Hälften beror på minskade barnkullar i kommunen, men hälften, närmare 100 elever ska börja i friskolor i stället.

Lärarförbundet har krävt att barn- och ungdomsförvaltningen kommunen försöker lösa övertaligheten på nåt annat sätt , med pensionsavgångar eller med hjälp av dom 7,5 miljoner kronor som förvaltningen fick av Bodens kommuns extrapengar från regeringen. Men dom går till att täcka kostnaderna för övertaligheten nästa höst, säger Karina Hedman Pettersson:

- Vinsterna vi gör utifrån de uppsägningar vi gör nu dom faller ut först 2011 och de pengar kommunen fått är ett engångsbelopp för 2010. Och vi har färre elever redan till hösten och uppsägningstider som sträcker sig 12 månader så vi får ingen ekonomisk effekt förrän 2011.

Helene Alm, SR Norrbotten
helene.alm@sr.se